Dagbok den 26 september 2015

Dagbok den 26 september 2015 – Snytingar och alarmklockor

Jag har just tittat på gårdagens Skavlan-program. För tredje gången idag upplevde jag alarmklockor som skrällde och starka känslor.
Först en artikel om ”Gubbväldet i världen” i Veckans Affärer” sedan Leonardo di Caprios tal i FN och nu Skavlans intervju av författaren David Goleman. Han var på 80-talet och är ännu min stora förebild. Hans böcker om EQ, Emotionell intelligens m.fl. gav mig helt nya upplevelser av mänskliga relationer och personlig utveckling. Idag talade han åter om EQ och empati och uttryckte oro för:
– ”att personer vid makten med hög EQ tyvärr ofta visar mindre uppmärksamhet och hänsyn till följderna av sina beslut” och att
– ”personer med högstatus ser mindre empatiskt på dem som hen samverkar med, som har lågstatus.”
Detta är viktigt att tänka på för mig, som är en gammal politiker. Medborgarnas inre miljö borde vara väldigt viktig för alla politiker och särskilt för Miljöpartiets.
.
I programmet finns också en helt underbar och positiv intervju med rektor Lina Axelsson Kihlblom som nyligen valdes av regeringen att ingå i en grupp som skall skapa en ny skola i Sverige. Hennes budskap och målsättning för elevarbetet i den nya skolan bygger på egna upplevelser och lyder; ”Se mig för den jag är!”
Idag har mina larmklockor ringt och jag har fått många snytingar och mycket att tänka på. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *