DAGBOK DEN 30 MAJ 2015 – anhörigdagar i familjehemmet Skoghag

Familjehem på femtiotalet
Familjehem på femtiotalet

I tisdags var jag på utflykt med Parkinsonföreningen, Sörmland. Professor Tom Sandqvist berättade om kyrkan i Lid och om medeltidens mest kända målarmästare Albertus Pictor som gjort kyrkans medeltida väggmålningar.

Efter kyrkobesöket var vi alla bjudna hem  till föreningens ordförande Bosse med fru Reené. Vi var 25 st förväntansfulla medlemmar som invaderade den fantastiska villan i skogsgläntan. Solen sken och det var varm och vi kunde alla sitta på altaner, terrasser och inglasade verandor. Vi bjöds på härlig mat, dryck och god efterrätt. Tack snälla värdfolket Bosse och Reené.

Jag gick med i föreningen för en vecka sedan och blev genast medbjuden på denna trevliga utflykt. Det känns skönt att ha fått nya vänner och att nu kunna samtala och byta erfarenheter med likasinnade.

”Det som bereder mig glädje är en hälsosam medicin.”  Afrikanskt ordspråk

Sven till vänster - kanske. Vem vet.
Tre pappor. Pappa Sven till vänster – kanske. Vem vet.

I onsdags kom mina barn från Uppsala och Stockholm för att tillsammans med mitt X – Lasse – vara med på anhörigdagen i Parkinsonskolan på Rehab-huset här i Nyköping. Det känns så bra att de också fick kunskap om min kroniska sjukdom. Det känns mycket bättre nu när jag vet att jag kan ringa dem, när jag känner mig ensam eller orolig och de vet varför och hur de kan hjälpa mig nu och i framtiden. 10 öron hör dessutom mer än två. Jag är så tacksam att ni kom, mina älskade ungar och före detta.

”Att jag har en relation till Parkinson är något jag måste acceptera. För att den relationen inte ska ta kål på mig, måste jag fokusera på det positiva i tillvaron. 

  • Positivt tänkande är att se möjligheterna i stället för hindren. 
  • När en dörr stängs så öppnas en eller kanske fler nya dörrar. 

Att lära mig se möjligheter i stället för begränsningar är att se diagnosen Parkinson som en början på ett nytt och annorlunda liv med massor av möjligheter.”  Mio ur Parkinsonförbundets Forum

Jag har lärt mig mycket dessa två dagar. Jag kan sammanfatta med orden;

”Att känna glädje och lust till livet är bland det mest läkande som finns.”  Anita, Parkinsonförbundets Forum

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *