DAGBOK DEN 29 JULI 2014 – alla älskar inte dig! så är det!

kommunikateket uks dagbok den 29 juli 2014 1

För några dagar sedan läste jag ovan kopierade text på Fb. Det slog mig att det är precis detta Ylva och jag har talat om flera gånger i sommar.

kommunikateket uks dagbok den 29 juli 2014 2Det är viktigt att lära känna sig själv, att tycka om sig själv och acceptera egna fel och brister och i sanning vara nöjd och bekväm med sig själv. Priset jag kan få betala är att inte alla kommer att gilla mig.

Om jag inte riktigt litar på att jag duger och att vad jag gör är OK, så blir livet jobbigt och svårt. Om jag ständigt försöker handla så att alla kan älska mig uppstår problem, för det är ju inte möjligt.

När jag i sanning är nöjd och bekväm med mig själv kan jag stå rak och inte bry mig om att alla inte tycker om mig. Jag kan strunta i dem.

En god vän, Doris skrev på Fb den 7 juli i år;

– Du är en kämpe Ulla-Karin, som till varje pris vill ha reda på sanningen! Först och främst sanningen om dig själv. Det är fint! När man läser mycket, finner man ofta ett korn av sanning om sig själv i romanen man tar sig fram i. Jag tycker att jag gör det. Förvånas också över hur mycket man ändå har glömt och gömt inom sig.

Det är alltid så spännande med dina kommentarer, Doris. Du träffar alltid så rätt .

Ja Doris, jag söker sanningen om mig själv hela tiden. Jag tycker det är en skyldighet jag har mot mig själv, men också mot mina klienter i samtalsterapin. Jag tror att de genom mina exempel kan förstå att det går att ändra sig själv och börja må bra. Det är också vad jag lärt mig i 12-stegsprogrammet;

– Du kan bara ändra dig själv, aldrig någon annan. 

Det är en av anledningarna till att jag berättar så öppet om mitt självhjälpsarbete här i min Dagbok på Bloggen. Som Samtalsterapeut, psykoterapi steg I är det dessutom vad Socialstyrelsen rekommenderar, alltså att jag har en handledare som kan leda mig i mitt arbete och att jag samtidigt har egenterapi, båda för egen utveckling.

Ja Doris, jag förvånas också ständig över hur mycket jag har glömt och gömt inom mig. Det är många som tycker att det som är glömt är glömt och bör stanna där det är. Man skall inte gräva i sina gömmor och släppa ut eländet. Jag delar inte den uppfattningen. Jag har fått möjligheten att med hjälp av terapi ta fram mina glömda och gömda monster. Men också hitta allt det fina och goda i mitt liv och alla underbara upplevelser jag bär på. När monstren kommer fram och man tittar på dem, vänder och vrider på dem så förminskas de och till slut kan jag kasta bort dem. Kvar blir bra bilden av de monster som har skadat mig och tidigare lämnat öppna sår mitt liv. Idag har jag nog läkt de flesta såren och de gör inte så ont. Jag mår helt enkelt bra.

Ja, det är viktigt att lära känna sig själv, att tycka om sig själv och acceptera egna fel och brister och i sanning vara nöjd och bekväm med sig själv.

I ett av våra många samtal i somras på Nyköpingshus sa Ylva;

– Du vet ju att du kan, du vet vad du vill säga och du vet att det är OK. Lita på dig själv! Skit i vad andra tycker! Det finns alltid de, som tycker som du och de som tycker tvärtom. Alla älskar inte dig! Så är det!  

Jag citerar inte utan återger andemeningen i Ylvas ord.

Ja, Ylva, du har rätt. Så är det. Jag arbetar på det, som du ser. Att vara ärlig och skriva om det – hjälper…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *