kommunikateket uks släktboken del 4 hej papap Sven fullwidth

Släktboken del 4 – hej pappa Sven..

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven - 1920_sven_och_bror_nils_med_vannerna_oskar_och_karl

 

Hej pappa Sven, dagen idag är din födelsedag. 105 år om du levat.

 

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1922_sven_till_vanster_kryss_bakpa_m_bror_nils
Bröderna Sven och Nils
Jag har funnit några fotografer från din ungdom, pappa. Du tycks ha umgåtts mycket med din bror Nils, som var fyra år äldre än du. Du berättade inte så mycket om din bror för mig.  Han dog ju väldigt ung – bara 22 år gammal. På fotografierna verkar det som ni står varandra nära.
En gång på väg i bil till mormor och morfar i Karlstad – det var kanske 1956 – besökte vi kyrkan och kyrkogården vid Östra Fågelvik. Du letade efter din bror Nils gravsten, men du fann den inte. Då rann det några tårar nerför din kind. Du började leta utmed kyrkogårdsmuren och till slut fann du Nils gravsten slängd längst ner på muren. Du ställde den upp och lutade den mot muren och så sa du: ”Jag ringer i morgon.” Den var inte stor men Nils namn, födelse- och dödsårtal gick att läsa tydligt. Du fixade att stenen kom tillbaka på gravplatsen nästa dag och vi kollade på hemvägen att den verkligen var på plats. – ”Skönt” sa du, pappa. Och sen talade vi inte mer om den saken. Du var en man med få ord!Jag har hittat många fotografier med dig och din bror och andra kamrater. Du med keps och pipa och Nils med vattenkammat hår och strikt kostym med slips. På baksidan av det första kortet ovan står namnen på dina vänner. Först är det din bror Nils Johansson, sedan Oskar Fredriksson, därefter Karl Sjöberg och sist Sven Johansson. Du är klart yngst kanske 14 år, och har knäbyxor och de andra männen har kostym, vit skjorta med slips. Din äldre bror Nils är då 18 år. Det var alltså 1923. På nästa kort har du satt ett kryss på baksidan vid ditt huvud. Nu har du också fått kostym och slips, något för stor, kanske konfirmationskostymen och du skulle väl ha den länge.  Nils ser mäktig ut med sina korsade armar och vårdad kostym.

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1924_konfirmation_sven_langst_bak_fran_ho_andra_pojk
Konfirmation 1924

1924 konfirmerade du dig, pappa, i en fin kostym med slips och vit skjorta. Du var 15 år.  Du står längst bak från höger räknat andra person. Vad fin du var!

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1909_farmor_johanna_med_baby_-_sven

Det finaste av alla kort tycker jag är det på din mor med en baby i sitt knä.  Johanna verkar ju inte helt ung på bilden, 1909 fyllde Johanna 40 år i november och du är ju hennes yngsta barn, född i juli 1909. Visst är det du? Du är kanske bara några dagar gammal.

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1895_kanske_-_johan_och_johanna_forlovning

Jag undrar om fotografiet på det allvarsamma paret kan vara ett förlovningskort på din far och mor? – i så fall är det Johanna Karlsson och Johan Jonsson från Rörsvik, Södra Råda, Värmland, som senare gifte sig den 25 oktober 1895. Men redan den 11 juli 1895 födde Johanna sin dotter Ester. Det var alls inte ovanligt att man födde barn först och gifte sig sedan.

Sven till vänster - kanske. Vem vet.
Sven till vänster – kanske. Vem vet.

Hur var din barndom pappa? Jag hittade endast ett kort med barn/killar på? Är du en av dem, för visst hade du också sjömanskostym som två av killarna på kortet? Dina 2 barnbarn Viktor och Lars Johan hade också ofta sjömanskostymer. Det var på modet när du var liten på 10-talet liksom när mina killar var små på 80-talet.

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven
Viktor och Lars Johan i sjömanskostymer

Så var det pappa Sven, en pipa och en keps. Jag visste inte att du rökte pipa. När slutade du med det. Fast keps fortsatte du att bära hela livet har jag upptäckt nu när jag letar bland dina sparade fotografier. På första kortet står du längst till höger som oftast och jag tror Nils sitter till höger av de två på marken. Men vilka är de andra? Dina syskon, Ester och Karl?  På andra kortet sitter du i mitten längst fram med keps. Vilken tuff attityd du har pappa!

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1925_sven_langst_till_hoger_kompisar

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1925_kompistraff_sven_i_keps_langst_frm_i_mitten

På tredje bilden är det åter du och din keps fast ingen pipa. Nu hade du två barn och var stadgad familjefar.  Då rökte du väl inte?  Det var sommaren 1952, just den sommaren min syster Lena kom till. Pappa i keps! Du, mamma och jag på trappan till vårt sommarställe i Väse norr om Stockholm. Vilken härlig bild!

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven mamma_pappa_sommaren_1952

Detta är nog den sista bilden på Nils. Han dog den 16 september 1919. Pappa varför berättade du inte om honom?

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1927_bror_nils_sista_kortet

På baksidan av ett fotografi där ”okända” tränar hittade jag denna teckning av en Sailor! Jag känner igen ditt sätt att teckna från några dagboksanteckningar och skisser jag också funnit.

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1920_teckning_av_sven

Så vitt jag vet gjorde du lumpen i Kustartilleriet. Jag har letat efter ett ansikte som liknar ditt men jag kan inte känna igen dig just nu. Jag skall kolla i militärböckerna en annan dag. Jag tror du finns på kortet. När kriget kom blev du i alla fall inkallad till kustartilleriet. Du låg förlagd på en ö ute i Stockholms skärgård. Det har du berättat om. Både roliga och sorgliga historier.

kommunikateket uks släktboken del 4 hej pappa Sven 1927_sven_lumpen_i_kustartilleriet

Men det återkommer jag till i en annan dagbok för det finns så många underbara porträtt av dig pappa som jag vill visa och försöka sätta samman till en hel person. Du var en mycket vacker, stolt och manlig man. Jag har aldrig tänkt på dig som en kvinnotjusare. Men det tycks du ha varit av korten att döma.  För mig ha det alltid varit du och mamma. Men det finns överraskningar i fotohögen från tiden före mamma.

Tack pappa för att jag har fått ärva alla dina kort. Jag hoppas att min historia om dig håller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *