kommunikateket uks fullwidth släktboken 1

Släktboken del 1 – vad säger fotografiet?

Idag har jag sorterat gamla fotografier. Jag tog mig ledigt helt enkelt och det är fantastiskt att vandra minnenas väg. Tyvärr är många bilder förstörda och jag har inte alls kunnat använda dem. Även de jag nu publicerar är ljus- och vattenskadade. Men de fungerar i alla fall tillräckligt bra för att ge mig en glad eftermiddag.
Karlsbo, innan huset blev reparerat
Bild 1. Karlsbo, innan huset blev reparerat. Familjen sitter framför sitt hus, men tyvärr kan jag inte urskilja deras ansikten fast jag ser att mor och far sitter i mitten som vanligt med ett barn i knät.
Jag har följt min mormor Mattis Warström, gift Thyberg från det att hennes mor Anna Charlotta och far Karl tog den första familjebilden med fyra barn – Mormor Mattis var då inte född – hon är tredje flickan i en barnaskara på nio.
kommunikateket uks släktboken vad säger fotografiet 2
BILD 2 Storasystrarna Ida och Mia sitter mellan pappa Karl och mamma Anna. Bröderna Gustaf och Adolf flankerar
Mor Anna sitter i mitten med händerna lugnt i knät
Bild 3 Mor Anna sitter i mitten med händerna lugnt i knät.
Far Carl sitter till höger med lillasyster Lisa i sitt knä. Minstingen Axel står längst fram med vitt burrigt hår och de tre äldsta systrarna står längst bak från höger till vänster – Ida, Mia och Mattis. Karl och John står till vänster bakom Axel och Gustaf och Adolf till höger. Lisa är född 06 och är nog 3-4 år på bilden. Gissningsvis är bilden tagen 1910 ca. De tre ”damernas” kläder och frisyrer säger samma sak. Huset är reparerat och det har fått en fin entré. Det finns inga pigor, drängar eller kuskar med på kortet. Pojkarnas knäbyxor och skjortor är lika för de tre mellanpojkarna. Men Gustaf, den äldste har fin kostym som pappa och allt som allt sammantaget säger att det är en familj som klarar sig bra. Ingen fattig bondefamilj precis.
Jag har hittat flera olika bilder på familjen Warström framför huset de bodde i. Det har varit två olika; Karlsbo strax utanför Karlstad och en Stadsadress; Västra Haga 6, att, Warströms Åkeri, Karlstad.
familjen flyttat in till Haga
Bild 4 Nu har familjen flyttat in till Haga en mysig stadsdel mitt i centrala Karlstad. (Där jag faktiskt är född.)
Bilden skvallrar om att de har flytta till ett betydligt modernare och större stadshus. I samma hus fans Warström Åkeri, som först transporterade med häst och vagn men ganska snart köpte pappa Carl den första motoriserade lastbilen i Karlstad. Min mors morfar var vad man idag skulle kalla en ”Entreprenör!” Det är nog honom vi ärvt entreprenörsgenen av – min bror Rolf min syster Lena åsså lilla jag. På bilden syns fyra anställda till vänster. De med svarta rockar med metallknappar jobbade nog på Åkeriet och de andra som pigor. grova förkläden mm. Anna och Carl står som vanligt i mitten på trappan i vackra pälsar och pälshattar (tror jag mig se) Sedan följer Mia, välklädd och en bröstande Gustaf med händerna i fickorna, ny kostym med väst och stor attityd. Mellan Gustaf och den vackra vita hästen står välklädde, stabile Karl som är äldst med fötter och ben väl förankrade i stensättningen på gården/gatan. Adolf håller hästen med kuskspöt i vänster hand (Lite som han skyldrar gevär i uniform). Familjens tre minstingar följs som vanligt åt. De står i mitten, Lisa till höger ca 7-8 år, John med sjömansdräkt och lille Axel som inte kan stå stilla utan drar i rocken och vill därifrån. Jag gissar att fotot är taget 1914-1915 – kanske under första världskriget. Mattis och Ida är inte med på kortet. Ida kanske hade gift sig? – i alla fall flyttat till Stockholm. Mattis besökte huvudstaden ofta och så tjänte hon i kök hos en storbonde uppe i Värmland. (Sunne? – skall kollas) Hon höll på att utbilda sig till Hushållerska, kokerska mm tillsammans med syster Mia.
samlingsbilder för familjen
Bild 5 och Bild 6 är åter samlingsbilder för familjen.
Den övre är från Karlsbo under reparationen av huset. Mattis är inte med och det dyker upp män i kepsar och kvinnor/damer i snygga klänningar som vi inte sett tidigare – Fästfolk kanske? Mor Anna och far Carl sitter tillsammans som vanligt med småbarn i knät, men denna gång tror jag det är barnbarn. På nedre bilden står Mattis och kramar en man med stor keps. Viktor Thyberg, Karins blivande adptivpaoppa, min blivande morfar. Mattis hade lämnat Karin, min mamma hos sin syster Ida i Stockholm. Ida kunde inte få några egna barn, så hon var så lycklig att få ta hand om lilla Karin. 1919 gifte sig Viktor med Mattis och så hämtade de båda Karin i Stockholm och Viktor adopterade henne.
Karin framför Viktor och Mattis, fint klädd med vit slokande rosett i håret.
Bild 7 Där står nu Karin framför Viktor och Mattis, fint klädd med vit slokande rosett i håret.
Karins ögon är mycket bekymrade och hennes ögonbryn är som två vingar på en skadeskjuten fågel. Karin är djupt oroad och olycklig. Mattis ler och är lycklig. Viktor var ett kap. Han var en mycket erkänd målarmästare i Karlstad. Jag vet inte vilka de övriga paren är. Carl och Anna med sina barnbarn så klart. Så tror jag från vänster räknat Mia med sin konditor och bagare Ohlsson, Kanske John och Adolf med sina fruar och barn. Men jag är inte säker. Jag skall kolla. Pappa Carl har i alla fall skaffat sig en riktig käpp med silverkrycka. Fint som snus! Kvinnorna har moderiktiga kläder, krusat hår och männen har fina kostymer. Mor Anna tycker jag verkar vara en enkel kvinna med en vänlig själ. Henne hade jag gärna velat lära känna. Jag tror Karin, min mamma är 7 år. Hon var född 1914, så bilden skulle i så fall vara tagen ca 1921. Hennes spetsklänning med nedhasat sidenband och sleifskor pekar mot 20-talet. De två  yngre kvinnorna hade likaså nedhasad midja.
 
Flickornas kläder, frisyrer och skor har skvallrat om tidsepok och haft olika modeförebilder. Antalet kontors- och chaufförspersonal i uniformer (Åkeriet) och pigor i bastanta förkläden, pälsar och kostymer på mormors föräldrar m.m. har gett mig tips om en social klättring och därmed sagt i vilken ordning jag skall placera korten.
Bild 8, Bild 9 och Bild 10 är tagna också de i Haga
Bild 8, Bild 9 och Bild 10 är tagna också de i Haga, men nu är det hos Mattis och Viktor, Mamma Karins uppväxthem.
Längst fram ses vardagsrummet och längre in matsalen. Mattis står i köket och rör i grytorna och bild 10 är tagen utanför huset. Mamma 15 år ca hänger på Mattis och Viktor står bakom. Ett fint hus, fina kläder och högborgerlighet! Fotona är tagna antagligen 1928-29.
Mattis bror Karl som skickar ett vykort på sig själv i kronans rock
Bild 11 är Mattis bror Karl som skickar ett vykort på sig själv i kronans rock för att visa upp sig för henne. 

 

Han är väldigt orolig för hur hon och syster Ida mår. Vykortet skickades den 16 september 1917. De tre följande korten
familjen
Bild 12, Bild 13  är sickade från vänner till Mattis och till familjen Warström i Karlstad.
Mattis står på det övre kortet nära en okänd man – Kanske är det Gösta som skrivit kortet till Ida Andersson i Karlstad. Det är skickat den 27 juni 1918 Då var Karin 4 år. Gösta som skriver kortet nämner att Ida och David var där. Kanske var det paret mitt i bilden. Ida hade hand om Karin.(Vem var barnvakt?) alla hälsade – även Mattis. Bild 13 skickades till fröken Mattis Warström i Karlstad den 17 november 1918 från ”flickorna på andra sidan”  avs. H Sjögren Klara Östra gatan 12, Stockholm.
namnsdagsgratulation
Bild 14 är en namnsdagsgratulation från Maria och Albert till Fröken Mattis Warström på Sigtunagatan 18 2 tr c/o Sandberg, Stockholm.
Allt detta sammantaget har hjälpt mig försöka gissa när fotografierna är tagna. Jag har födelsedatum på min mormor och morfar, på mormors mor och far samt samtliga hennes 8 syskon. Jag skall pussla ihop ett familjeträd.
Jag skall öka mina kunskaper så långt möjligt är. Jag har kontakt med ett syskonbarn – go’a Pippi i Malmö. Jag måste snarast ringa henne. Jag har bra kontakt med ytterligare några Warströmmare i Stockholm och med pappas två syskonbarn – älskade kusinerna Rune och Iris och deras barn. Jag skall pumpa dem på information. Det blir dock en bit in i framtiden.
Det har varit en stimulerande dag som gett mig en verklig känslan av att vara ledig och syssla med en hobby. Det är nytt för mig och det behöver jag.
Jag stryker nu ännu en punkt på min ”att göra lista”. Häftigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *